Importanta zilelor libere – odihna de care corpul si mintea ta au nevoie!

stiri videochat

Societatea moderna este ocupata pana peste cap. Timpul pare a fi cea mai importanta resursa, insa aceasta este realitatea sau este doar un detaliu pe care ne caznim sa il facem adevarat?

Cand vine vorba de activitatea profesionala, evident, timpul alocat jobului este unul ce suporta putine modificari, insa rar se intampla ca zilele noastre sa fie ocupate in totalitate de programul de lucru. Ce se intampla cu timpul disponibil dupa terminarea programului de lucru? Cum organizam zilele in care nu trebuie sa lucram? Cat timp rezervam pentru activitati diverse si cat timp pastram pentru a ne odihni si pentru a ne recastiga fortele?

Ignorarea nevoii de timp liber

De multe ori, chiar si atunci cand suntem foarte obositi, raciti sau afectati de stres, refuzam sa acceptam ca avem nevoie de odihna. Stii foarte bine ca doua-trei ore de somn in plus in zilele de weekend te pot “pune pe picioare” mai rapid decat orice, insa “n-ai timp sa dormi”.

Desi poate parea paradoxal, in timp ce unele persoane pot foarte bine sa se bage in pat si sa se relaxeze la un serial aproape in fiecare seara, altele pur si simplu ignora oboseala si mentin un ritm activ fara a avea o justificare clara.

Acest ritm alert al vietii poate fi impus si de societatea de astazi, astfel incat multe persoane sunt convinse ca daca nu au programul incarcat de dimineata pana seara, nu sunt productive. In domeniul videochatului, pe langa orele petrecute in fata camerei, programul de zi cu zi al unui model poate include sesiuni de makeup si hairstyling, manichiura si pedichiura, ore de sala sau de alergare in aer liber, sesiuni de shopping pentru tinute si accesorii, ore petrecute pentru documentare si acumulare de noi informatii in sprijinul activitatii profesionale, cursuri de engleza, ore petrecute pentru promovarea brand-ului personal si multe altele.

Pe langa presiunea de a realiza toate aceste lucruri, mai exista si mentalitatea care incurajeaza stilul de viata de genul “sunt atat de ocupat, incat nu am timp nici sa respir”. Pentru unele persoane, un program deosebit de incarcat a devenit un motiv de lauda. Astfel, aproape ca este o mandrie sa spui ca n-ai dormit decat cateva ore in noaptea trecuta fiindca ai avut atat de multe lucruri de facut.

Implicati atat de adanc in munca, in planificare si in gasirea diferitelor activitati care sa ne tina ocupati de dragul productivitatii, adesea uitam sa rezervam timp si pentru noi – timp de recuperare fizica, mentala si spirituala. In primul rand, trebuie sa intelegem ca mintea si corpul trebuie sa se relaxeze pentru a putea acumula energie, iar energia este esentiala pentru a mentine concentrarea si productivitatea.

Riscurile lipsei de odihna

In lumea sportului, este recomandata o pauza de cel putin una-doua zile pe saptamana pentru a da sansa corpului sa se recupereze eficient. In caz contrar, accidentarile pot surveni oricand, fiind o consecinta logica a stresului la care sunt supuse atat articulatiile, cat si musculatura.

Iesind din sfera sportului si privind intreg ansamblul vietii, acest timp de odihna este la fel de important (daca nu chiar mai important) pentru a reusi sa ne mentinem sanatatea mentala si emotionala in parametrii optimi. In cazul in care nu prioritizezi odihna pe parcursul fiecarei saptamani, te expui unor riscuri precum stresul foarte mare, anxietatea, oboseala, burnout-ul si chiar depresia.

Originea problemei

Pentru a reusi sa acceptam ca odihna este un detaliu esential si pentru a reusi sa prioritizam momentele de relaxare, trebuie mai intai sa descoperim de ce ignoram cu atata nonsalanta aceasta nevoie de baza. Astfel, unele persoane se tem de faptul ca daca isi ingaduie timp de odihna si relaxare, nu vor reusi sa mai progreseze in activitatile in care sunt implicate. Practic, poti avea senzatia ca daca faci o pauza de la antrenamentele de fitness, de la activitatea profesionala sau de la iesirile cu grupul de prieteni, vei “da cu piciorul” la tot progresul de care te-ai bucurat pana acum.

Indiferent de activitatile pe care le ai in program, ar trebui sa stii ca zilele de odihna sunt intotdeauna binevenite, iar progresul pe care l-ai realizat nu poate fi pierdut. Atunci cand rezervi o zi pentru a te odihni, progresul nu va mai fi la fel de rapid, insa in niciun caz nu vei face cativa pasi inapoi. De cele mai multe ori, una sau mai multe zile de odihna te vor ajuta sa iti recapeti fortele si concentrarea, iar atunci cand vei reveni la programul uzual, vei reusi sa desfasori activitatile intr-un mod mult mai productiv. Ca in cazul unei sageti de arc, cateodata trebuie sa te „tragi” putin inapoi pentru a te incarca cu energie, ca apoi sa iti poti atinge obiectivele in cel mai rapid mod cu putinta.

Poate ti-e frica de faptul ca vei pierde progresul inregistrat pana acum. Poate eviti perioadele de odihna pentru ca nu stii cum sa iti planifici timpul liber. Poate nu rezervi zile de relaxare fiindca pur si simplu uiti sa incluzi timp pentru tine in programul saptamanal sau poate chiar nu poti suporta ideea ca ai lasat ceva neterminat. Indiferent de motivul sau scuza pe care ai avea-o, este timpul sa gandesti in perspectiva si sa nu mai ignori zilele libere.

Recomandari utile

Sezonul concediilor si vacantelor a sosit, iar starea de alerta permite, in acest moment, sa petrecem cateva zile departe de agitatia si aglomeratia orasului. Cu toate acestea, in loc sa profite de vara pentru a se odihni, multe persoane folosesc aceste zile pentru a face planuri, pentru a desfasura noi activitati extenuante si pentru a-si umple programul saptamanal pana la refuz.

Daca si tu esti genul de persoana care cu greu gaseste cateva ore pentru a se odihni la sfarsitul saptamanii, recomandarile din randurile de mai jos te vor ajuta sa iti schimbi perspectiva asupra momentelor de odihna:

– nu trebuie sa te simti vinovat atunci cand nu mentii un program ocupat si nu esti productiv. In niciun caz nu poti pierde munca pe care ai facut-o pana acum daca iei o pauza de cateva zile;

– prietenii tai vor ramane in continuare alaturi de tine chiar daca vei alege sa refuzi o iesire sau o invitatie la o petrecere anume. Intotdeauna vor exista petreceri la care sa mergeti impreuna si iesiri la terasa si la film;

– corpul tau nu este o masinarie pe care poti sa o turezi la maximum si sa o schimbi atunci cand se defecteaza. Daca te epuizezi in mod constant, vei descoperi ca unele lucruri sunt pe cale sa cedeze. Pana la urma, sanatatea este cea mai importanta, asadar ia-ti o zi libera oricand simti nevoia de putina odihna.

Desi nu pare a fi o problema majora a vietii tale, timpul de relaxare, odihna si recuperare fizica, mentala si emotionala este decisiv pentru o calitate cat mai ridicata a vietii.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *