Probabil si tu ai vazut peste tot pe internet reclame care sa promoveze ideea de „independenta financiara”, poate le-ai vazut atat de des incat chiar iti pui problema daca este totul real. Cum sta situatia de fapt?
Inca de la inceput trebuie sa aflii ca, asa cum este oriunde in lume, totul depinde de tine. Independenta financiara se poate obtine, insa nu va veni la tine daca doar stai cu mainile in san. Exista totusi anumiti pasi pe care daca ii urmezi poti ajunge sa „scapi de griji, sa pleci in vacante exotice, sa ai parte de tot ce iti doresti”, asa cum probabil ai vazut in reclamele oricarui studio care te vrea model.
Viata ca model
Este cert, atunci cand devii model, in viata ta apar niste schimbari. Una dintre cele mai importante, poate chiar motivul pentru care ai inceput sa faci asta – banii. Ti se va schimb perceptia asupra banilor. Vei incepe sa ai niste venituri lunare considerabile, mai mari poate decat cateva luni de munca la fostul job. Cum te descurci cu schimbarea asta? Pare o intrebare absurda, insa afla ca ai nevoie de ceva ajutor. In prima faza iti vei dori sa iti cumperi tot ce nu ai putut pana acum, sa mergi in vacante cum nu ai fost pana acum, sa iesi in locuri in care pana acum nu o faceai. Nimic gresit, dupa multa munca trebuie sa vezi si rasplata. Greseala intervine atunci cand vrei sa le faci pe toate deodata, ori nu ai un plan bine definit de viitor.
Gestionarea banilor
La inceput, in cadrul unelor studio-uri, pe langa partea de training care are legatura cu viata ta „online”, vei avea parte de training ce te va ajuta sa iti gestionezi banii – acea „educatie financiara” de care din nou probabil ai tot auzit.
Important este sa iti vezi clar nevoile, sa stii ce iti trebuie si ce nu, ce iti doresti cu adevarat si ce iti aduce cu adevarat bucurie. Important este sa ai economii, bani albi pentru zile negre. Trebuie sa incerci ca mereu cand incasezi sa inveti sa si economisesti. Astazi poate ai mai mult, maine poate ai mai putin, iar intr-o zi poate deloc. Totusi, viata ta poate fii la fel de buna in orice zi daca ai niste bani „pusi bine”. Mai mult de atat, investeste, incearca sa iti investesti o parte din venituri pentru a iti genera profit, astfel, practic banii tai muncesc pentru tine.
Stim ca totusi si lucrurile sunt importante, acei adidasi sau acea geanta trebuie neaparat sa fie ale tale. Nimic rau in asta. Procentul pe care ar trebui sa il pui deoparte nu trebuie sa depaseasca neaparat mai mult de 25% din tot ce faci tu lunar.
Usor de zis, mai dificil de facut, gestionarea banilor este cea care te poate duce spre independenta financiara mult dorita. Focuseaza-te pe obiectivele tale, ai grija mereu sa iti vezi adevaratul interes, munceste pentru tine, iar rezultatele nu vor inceta sa apara.