Femeile si discriminarea la locul de munca

Femeile si discriminarea la locul de munca.

De cele mai multe ori femeile sunt discriminate pe toate sectoarele, nu doar la locul de munca. Tu te-ai confruntat vreodata cu discriminarea de gen? Te-ai intrebat vreodata cum e sa lucrezi intr-un domeniu in care nu este important ce gen ai ? sau ce culoare a pielii ? sau ce educatie?

Cand vine vorba despre videochat – totul este despre tine. Tu esti sefa, tu esti contabila, tu decizi. Aici discriminarea nu exista. Vei spune ca se intampla asta doar datorita faptului ca este un domeniu dominat de femei; iar eu iti voi raspunde ca da. Este unul dintre domeniile pe care noi ca femei le dominam. Dovedim ca putem, muncim pentru asta si tragem roadele muncii noastre. Nu ti se pare normal?
Exista o legatura directa intre discriminarea femeilor si cea a videochatului. Cum poate o industrie de milioane de euro sa fie dominata de catre femei! Ce cliseu… Cred ca toti s-au speriat cand au descoperit asta. Tu ce crezi?
Cum e sa lucrezi intr-un studio? Minunat! Toti managerii studiourilor stiu ca este un domeniu despre femei. Asa ca aici vei gasi tot ce ai nevoie- un mediu de lucru centrat pe tine si buna ta dispozitie. Tipsuri de dezvoltare personala si o intreaga echipa care te va ajuta sa reusesti.
Ai incuraja domeniile in care femeile chiar reusesc, sau pleci capul la urmatoarea remarca a sefului tau? Muncesti mai mult decat majoritatea barbatilor din cadrul aceleasi companii si meritele tale niciodata nu au fost valorificate? Ia atitudine. Gata cu hartuirea!

Miruna Stănescu, avocată în cadrul SCA Stănescu și Iordache ne spune „Cele mai frecvente cazuri de discriminare întâlnite în domeniul relațiilor de muncă sunt cele în care salariatele femei sunt cele discriminate. Discriminarea poate semnifica de la simple glume sau aluzii, la diferențe de salarizare, de poziție în ierarhia angajatorului, putând să meargă până la cazuri grave, respectiv de hărțuire morală sau chiar sexuală. Din păcate, în România există încă multe domenii în care se apreciază că femeia este inferioară bărbatului și astfel posibilitatea femeii de a activa în astfel de domenii devine o misiune dificilă. Exemplele clasice sunt cele din armată sau de ce nu, din transportul public, sau sectorul bancar”.
Discriminarea a existat dintotdeauna; vizate fiind de cele mai multe ori femeile. Videochatul ne invata sa ne acceptam. Sa fim mandre de ceea ce suntem si mai presus de toate – sa ne sustinem reciproc. Era femeilor care sunt intertinute a apus de mult timp. NU crezi?

Femeile si discriminarea la locul de munca

 

Historical fact:

La începutul secolului al XIX-lea, femeile erau considerate inferioare bărbaților, iar aceștia aveau dreptul, prin lege, să își pedepsească fizic soțiile. Femeile nu aveau dreptul să încheie acte publice, nu puteau dispune de dotă sau de veniturile realizate în timpul
căsătoriei, nu puteau să ceară paternitatea (Mihăilescu 2002). Dreptul la vot pentru alegerile locale a fost obținut în 1929, iar cel pentru alegerile generale abia în 1939, însă primul an în care femeile au putut să voteze liber a fost abia în 1990 (Miroiu, 2004). Până în anul 2000 violul marital nu era incriminat de Codul Penal, iar în 2003 a fost introdusă prima lege specifică privind prevenirea și combaterea violenței în familie.

Niciodata nu este prea tarziu sa iei atitudine. Stiai ca femeilor nici nu li se oferea dreptul sa poarte pantaloni? Era sfârşitul secolului al XVIII-lea atunci când au apărut primele femei îmbrăcate în pantaloni.
Secolul XXI este secolul nostru! Noi suntem cele care acum chiar poarta pantalonii, suntem stalpul familiei, independente financiar si social. Cred ca barbatii sunt destul de speriati.

Te confrunti cu discriminare la locul de munca ? da click aici si vei fii indrumata. 

Hai sa ne cunoastem. 🙂

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *