Cele mai multe modele de videochat prioritizeaza activitatea profesionala, motiv pentru care munca nu se termina la sfarsitul programului de lucru din fiecare zi, ci se extinde si in orele libere. Astfel, timpul pentru tine se poate transforma in timp pentru profesia pe care o ai, dat fiind faptul ca promovarea in social media, pregatirea pentru sesiunile speciale sau imbunatatirea tehnicilor de comunicare nu se vor realiza fara implicare totala din partea ta.
De cand nu te-ai mai jucat?
Adultii nu au voie sa se comporte ca niste copii in societate, nu-i asa? Ca toate celelalte persoane responsabile, modelele de videochat trebuie sa ia in serios rolul de adult. Pauzele de la activitatea pe care o desfasori, in cazul in care reusesti sa iei si o pauza din cand in cand, sunt pentru a te odihni si pentru a reusi sa te refaci pentru o noua saptamana de lucru intens, nu? Nu chiar.
Mai tii minte perioada copilariei? Oriunde ai fi crescut, probabil ca mintea iti statea mereu la joaca. Cel mai bun sentiment era acela cand iti revedeai prietenii si puneati la cale noi distractii sau faceati echipe pentru jocurile pline de emotie pe care le jucati impreuna. Leapsa, lapte gros, sotron, peretica, v-ati ascunselea, fotbal, table, role-play, bataie cu apa sau bulgari de zapada si orice activitate care implica distractie. Ai refuzat vreodata o intrecere pana la coltul strazii sau o aventura noua cu gasca de prieteni?
Importanta pauzelor si a momentelor de distractie
La scoala, pauzele veneau dupa fiecare 40 de minute de curs. Pe masura ce ai crescut, orele de curs se lungeau, iar pauzele erau tot mai rare. Acum, ca adulti, cu toate ca putem lua oricand o pauza, alegem sa lucram cat de mult putem, iar rarele momente de respiro nu mai aduc palpitatii, joaca si distractie, ci doar putina odihna pentru a putea continua lucrul.
Desi “nu avem timp de comportament copilaresc”, tocmai asta ar trebui sa facem: sa ne facem timp pentru joaca si distractie. Descopera de ce avem nevoie de astfel de pauze in programul incarcat pe care il sustinem!
De ce avem nevoie de joaca
Dispozitia pentru joaca este este o parte a comportamentului uman studiata intens, insa rar studiile sunt aplicate adultilor. Astfel, cele mai multe astfel de cercetari implica copiii, iar o concluzie clara este ca acestia au nevoie de pauze in timpul programului de la scoala. Pauzele de joaca ii ajuta pe copii sa fie mai atenti la cursuri, sa colaboreze mai bine, sa fie distrasi mai greu de lucrurile din jur si chiar sa manance mai bine.
Pe masura ce inaintam in varsta, beneficiile momentelor de distractie nu sunt neaparat altele. Un articol din “Washington Post”, publicatie recunoscuta la nivel international, a scos la lumina cateva studii desfasurate pe aceasta tema. Conform respectivelor cercetari, adultii care isi rezerva timp pentru a se juca sunt mai putin predispusi la stres si au mecanisme mai bune de a rezolva situatiile stresante atunci cand acestea apar in viata lor. Practic, cercetatorii sunt de parere ca tocmai natura jucausa a acestor adulti ii ajuta sa reactioneze mai bine la stres.
Acestea nu sunt singurele beneficii de care te-ai putea bucura. Momentele de joaca ajuta la dezvoltarea functiilor creierului si sunt deosebit de bune pentru creativitate. Pe langa faptul ca jocurile te ajuta sa te integrezi mai bine in societate, rezolvarea unei probleme pare a fi mult mai usoara atunci cand procesul este unul distractiv.
Aceste calitati pot ajuta orice adult sa devina un angajat mai bun si sa se bucure de o viata sociala mai activa. Evident, jocurile te ajuta sa devii o persoana mai amuzanta si mai destinsa. Atunci cand este vorba de videochat, comunicarea cu o persoana “jucausa” este mult mai buna decat cea cu un model serios sau plictisit, acesta fiind un motiv in plus sa gasesti un joc amuzant daca esti model de videochat.
Cum sa “faci loc” pentru joaca in viata ta
Nu trebuie sa faci din asta un scop in viata, asadar cautarea jocurilor si distractiilor trebuie sa fie un proces bazat pe emotie, nu pe o gandire organizata, critica. Tocmai de aceea, divertismentul va fi cel mai important aspect, asadar gandeste-te la activitatile pe care iubesti sa le desfasori.
Gaseste ceva ce iti place
In primul rand, trebuie sa accepti ca hobby-urile pe care le ai se pot schimb in decursul timpului. Daca nimeni nu te intrecea pe bicicleta in copilarie, insa acum te temi sa nu iti pierzi echilibrul si ti-ar fi incomod sa ajungi cu bicicleta pana in parc, atunci poate inscrierea intr-un club de ciclism nu ar fi cea mai buna idee. Daca fiecare puzzle pe care il vedeai iti aducea emotie, insa acum nu mai este chiar atat de distractiv sa imbini piesele in ordinea corecta, inchide cutia si incearca altceva.
In plus, daca ai transformat un hobby intr-o mica afacere sau intr-o activitate care genereaza venituri suplimentare, placerea de a desfasura respectiva activitate se va diminua, apropiindu-se de senzatia unui job. Din pacate, aceasta activitate nu va fi ideala pentru a-ti deschide apetitul jocurilor si distractiei.
Implica-te in joaca
Evident, nu este suficient sa gasesti ceva amuzant sau distractiv, ci este necesar sa te implici activ cat mai des posibil. Poti chiar sa aloci un mic buget pentru echipamentul, jocurile sau jucariile interesante (lego, rebusuri, jocuri pe consola sau laptop, paintball, jocuri de societate etc.) si sa-ti rezervi timp in fiecare saptamana (sau chiar 30 de minute pe zi) pentru joaca. Astfel, vei putea sa faci loc in programul tau si pentru momente de distractie, iar aceste momente se vor dovedi foarte importante in perioadele de stres.
Vacantele si distractia constante
Probabil stii deja ca vacantele si zilele libere de la activitatea profesionala te pot ajuta sa-ti recapeti sanatatea fizica, emotionala si psihica. Practic, acestea te vor ajuta sa mentii performante bune in cadrul profesional in care activezi. Tocmai de aceea, distractia din concedii este la fel de importanta ca cea intercalata cu programul de lucru.
Pentru a reusi sa mentii un ritm alert si performante excelente atat in activitatile profesionale, cat si in cele personale, cea mai buna alegere ar fi sa imparti zilele de concediu pe tot parcursul anului, avand grija sa rezervi o vacanta de cel putin o saptamana pe an.
Asemenea zilelor libere, relaxarea si distractia momentelor de joaca ar trebui impartite de-a lungul zilelor si saptamanilor tale in “doze” egale. Chiar si 15 minute pe zi de amuzament si distractie se pot dovedi benefice pe termen lung, asadar nu pierde din vedere “activitatile copilaresti”.